După cum probabil știți, în Polonia,  autostrăzile A1, A2 și A4 (și alte secțiuni) percep în prezent, o taxă de drum obligatorie pentru toate autovehiculele.

În acest articol vom prezenta metodele existente de pentru plata vignetei în Polonia.

La 1 iunie 2021 a fost lansat în Polonia un nou sistem electronic de taxare rutieră. Noul sistem se numește e-TOLL și înlocuiește sistemul anterior viaTOLL care a fost întrerupt total la 30 septembrie 2021.

Noul sistem e-TOLL pentru plata vignetei în Polonia, spre deosebire de viaTOLL, se bazează pe urmărirea vehiculelor prin sistemul global de navigație prin satelit (GNSS). Aceasta înseamnă că vehiculele comerciale de peste 3,5 tone trebuie să își transmită în mod regulat locația către sistemul polonez pentru a determina ce taxe rutiere trebuie să plătească.

Cum se poate face plata vignetei în Polonia și cum se pot conecta vehiculele la noul sistem de e-TOLL?

Acum, Polonia oferă patru posibilități pentru a plăti vigneta și pentru conectarea vehiculelor la sistemul e-TOLL: plata manuală, o unitate de bord compatibilă (OBU – vezi aici echipamentele noastre), o aplicație mobilă sau un sistem de localizare externă (ELS) montat din fabrică.

 Plata manuală a vignetei în Polonia

  • Termen de plată

Metodele diferă în momentul plății – la intrarea în zona de taxare sau la ieșirea din aceasta cu mașina (camioanele au caracteristici suplimentare, iar pe unele rute nu sunt permise deloc). Polonezii înșiși numesc metodele:

  • Deschis (sistem otwarty) – când plata se face în momentul intrării, iar viitoarea călătorie este plătită imediat. Acesta este un sistem destul de învechit, care duce adesea la cozi.
  • Închis (sistem zamknięty) – atunci când la intrare este emis un cupon, care surprinde momentul începerii mișcării pe drumul cu taxă, iar la ieșire există o plată pentru kilometrii efectiv utilizați.

Este foarte important să cunoașteți în avans metoda de plată a vignetei în Polonia. Neprimirea sau pierderea cuponului atunci când sistemul este închis va duce la necesitatea plății integrale a suprafeței plătite, indiferent de kilometrajul utilizat.

  • Metoda de plata

Acestea pot fi atât plăți în numerar, cât și fără numerar. Acceptă carduri ale majorității sistemelor mondiale (Visa, MasterCard, Maestro).

Plata vignetei în Polonia este acceptată în zloți, euro și dolari. Cu toate acestea, în cazul plății în numerar, depozitul va fi emis numai în moneda poloneză.

  • Metoda de serviciu

Un ofițer de serviciu rutier poate lua fonduri și poate deschide o barieră la punctele de control. Totuși, tot mai multe pasaje sunt echipate cu un sistem automat. Atât emiterea de cupoane, cât și contabilitatea kilometrajului, precum și retragerea de bani sunt robotizate.

Sistemele automate funcționează numai fără numerar. În același timp, intrările în puncte sunt înguste și limitate. Dacă se dovedește că plata vignetei în Polonia se face într-un anumit mod, atunci pentru a schimba „fereastra” va trebui să cereți o coadă lungă de mașini care să se deplaseze înapoi pentru a vă elibera mașina.

OBU (Unitate de bord)

O unitate de bord (OBU – vezi aici echipamentele noastre) aprobată de autoritățile poloneze de taxare poate să se conecteze la sistemul e-TOLL. 

OBU (On Board Unit) este proiectată pentru plata electronică a vignetei pentru traversarea drumurilor cu taxă. 

După ce obțineți o unitate de bord, trebuie să citiți instrucțiunile anexate tipului dvs. specific de OBU. De asemenea, va trebui să vă înregistrați pe e-TOLL și să alocați unitatea de bord vehiculului selectat. Instalarea OBU trebuie să fie conform instrucțiunilor producătorului anexate.

OBU-urile aprobate pentru utilizare (cele care au obținut un scor pozitiv la testarea sistemului e-TOLL) pot fi obținute din rețeaua de distribuție a operatorilor OBU.

Această opțiune este soluția recomandată de noi, deoarece vine cu cele mai mici cheltuieli pentru companiile de transport. Această soluție are, de asemenea, avantajul de a nu necesita un telefon mobil, pe care șoferii fie ar putea să uite să îl încarce, fie să îl oprească accidental, rezultând amenzi sau erori.

Unitate ELS  (Sistemul de localizare extern acreditat)

Vehiculele se pot conecta și la e-TOLL printr-un ELS care a fost instalat în vehiculele lor. Aceste soluții trebuie achiziționate și instalate prin intermediul companiilor externe și necesită de obicei o taxă de abonament pentru serviciile lor.

Dacă sunteți un potențial utilizator nou al serviciilor de operator ELS, contactați unul dintre operatorii enumerați pe site-ul Ministerului Finanțelor care a obținut un scor pozitiv la testarea de admitere e-TOLL (acest lucru se aplică și echipamentelor lor), pentru a verifica conformitatea cu Cerințele de sistem  e-TOLL. Un astfel de operator va instala o unitate ELS în vehicul și va activa serviciul e-TOLL.

Dacă utilizați unități ELS, asigurați-vă că vă înregistrați la e-TOLL și atribuiți unitatea ELS vehiculului în care este instalată.

Înainte de a cumpăra un dispozitiv, trebuie să vă asigurați că dispozitivul este aprobat de e-TOLL și că operatorul care oferă dispozitivul este aprobat de e-TOLL.

Aplicația mobilă e-TOLL

Aplicația e-TOLL poate fi descărcată gratuit de pe Google Play sau AppStore.

Aplicația permite plata taxelor de drum, reîncărcarea și monitorizarea soldului contului, precum și îndeplinirea obligațiilor transportatorilor de mărfuri sensibile în sistemul SENT-GEO.

Această soluție are mai multe dezavantaje. Necesită ca șoferii să mențină o conexiune permanentă cu sistemul e-TOLL, adică un consum constant de baterie și date. Dacă semnalul este întrerupt, șoferii pot primi amenzi din partea autorității poloneze de taxare.

De ce să alegi echipamentul CargoTrack pentru plata taxelor de drum în Polonia?

Avantajele pe care le poți obține de pe urma achiziționării serviciilor de plată automată a taxelor de drum e-TOLL de la CargoTrack sunt:

  • Înregistrarea rutei și plata automată a taxelor de drum – datele vehiculelor odată introduse rămân salvate și se trimit automat către autoritățile ungare și astfel se pot evita anumite erori de date care pot aduce sancțiuni costisitoare.
  • Monitorizarea permanentă echipamentelor și plății corecte – CargoTrack verifică în permanență ca echipamentele de monitorizare pentru a transmite informații corecte în timp real.
  • Flexibilitatea schimbării rutei fără a depinde de taxele de drum – CargoTrack verifică în permanență ca echipamentele de monitorizare pentru a transmite informații corecte în timp real.

Cum funcționează plata vignetei în Polonia?

  1. Ca prim pas se semnează un contract între compania ta și CargoTrack;
  2. După instalarea echipamentelor și verificarea că acestea funcționează corect se începe procedura de înregistrare a vehiculelor în sistemul eTOLL;
  3. Se creează un cont virtual în care vom înregistra toate detaliile vehiculelor tale;
  4. Ai responsabilitatea de a încărca contul virtual creat cu o sumă de bani care să acopere tranzitarea pentru toate vehiculele;
  5. În urma procesului de înregistrare vei fi informat prin e-mail și SMS cu privire la  activarea vehiculului în sistemul eTOLL;
  6. După obținerea confirmării poți începe fără probleme tranzitarea, plata taxelor de drum realizându-se automat;

Alege să plătești taxele de drum în Polonia | e-TOLL cu CargoTrack

Alternative pentru plata vignetei în Polonia

Tranzitează Polonia, Ungaria și Bulgaria cu un singur aparat de taxare doar prin serviciile CargoTrack

5/5 - (14 votes)
Vlad
Vlad

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *